Newsletter Sign Up

Historie

Hotel Ullensvangs reise begynte med en visjon hos en ung gutt.

Hotel Ullensvang ble etablert av 14 år gamle Hans Utne, da han rodde over fjorden fra bygda Utne. Unge Hans var full av entusiasme og kjøpte raskt en liten tomt ved bredden av fjorden, hvor han bygde seg et naust. 

Disse losjene ble omtalt som et «Staging Inn», og besto av Hans Utnes egen halmseng på loftet over rederikontoret. Etter bare ett år utvidet Hans Utne sine fasiliteter med 100 % og skaffet seg to senger. Med dette var grunnlaget for Hotel Ullensvang lagt.
Året var 1846 og Hans var 17 år.

Fra 1846...
Over fjorden, ved Aga, bodde den første bonden i Norge som ble stortingsmann, Johannes Johannessen Aga. Han hadde flere døtre og den yngste, Brita, ble sendt over fjorden. Først reiste hun over fjorden for å jobbe for Hans. Ikke lenge etterpå giftet de seg. Brita var da 17 år og Hans var 37. Gjennom årene ble hotellet utvidet og modernisert flere ganger.

I 1919 hadde bygningen desperat behov for oppussing.
Det var da 2. generasjon, Bjarne Utne og kona, også kalt Brita, begynte å drive hotellet. Hotellet ble splittet fra virksomheten og etablert som et eget selskap. Hotellet hadde nå 50 senger og holdt for første gang åpent hele året. Siden den gang har hotellet vært åpent hele året.

Under andre verdenskrig ble hotellet brukt som aldershjem for Bergen.
Ellen Harris Utne ankom Lofthus i 1939 sammen med ektemannen Hans Utne. Hun var det første familiemedlemmet som hadde fått formell opplæring i hotelladministrasjon. En opplæring hun fullførte i 1950, samtidig som hun oppdro fire små barn.

Fra 1962...
I 1962 overtok Hans og Ellen Utne, 3. generasjon av familien Utne, driften av hotellet. På dette tidspunktet ble hotellet grundig pusset opp, men uten å ødelegge de gamle og tradisjonelle funksjonene i bygningen.
Når du går gjennom hotellet i dag, vil du merke at familien Utne sin interesse for tradisjoner har gått i arv gjennom generasjoner.
I 1969 ble 4. generasjon Utne, Edmund Harris Utne og hans kone, Ina Torill involvert i hotellets drift. I 1972 startet de med sine store utvidelsesplaner.

4. generasjon gjorde Hotel Ullensvang til det det er i dag: et stort og ærverdig hotell.

Fra 1995…
I pinsehelgen 1995 ble det innført en helt spesiell begivenhet, Hardanger musikkfestival. Stig Nilsson i Oslo Filharmoniske orkester hadde i mange år lett etter et passende sted for en festival for klassisk musikk. Hotel Ullensvang i Hardanger hadde den ideelle beliggenheten.
Musikkfestivalen er fullbooket hvert år og feiret 10-årsjubileum i 2005 og ble offisielt åpnet av Dronning Sonja. Til stede var også den norske statsministeren Kjell Magne Bondevik med sin kone, den islandske statsministeren, Asgrimson med sin kone.
5. generasjon Utne, Hans Edmund Utne og hans sveitsiske kone Barbara Zanoni Utne, ble med på hotellet i 2005 og drev det til 2021.

De opprettet Ullensvang bad i 2013 med blant annet en 88 meter langs svømmekanal i hagen.

Fra 2021…
I mars 2021 overlot familien Utne eierskapet av det ikoniske hotellet som ligger ved bredden av den verdenskjente Hardangerfjorden til de nye eierne HIG Capital, JV-partner og manager, Hamilton Hotel Partners.
Hamilton er en erfaren driftspartner som har vært aktiv i den europeiske hotellbransjen siden 2004 og har lang erfaring med å administrere store feriesteder. Hamilton har tidligere ledet overgangen til flere familieeide og drevne feriesteder med suksess.

Porteføljen av hoteller som Hamilton administrerer, kapitalforvalter og/eller co-investerer i, omfatter 50 hoteller.
Hamilton er en del av Boston-baserte Pyramid Hotel Group.
Hamilton investerer i partnerskap med fond rådgitt av HIG Capital, LLC ('HIG'), et ledende investeringsselskap for alternative aktiva. Sammen har partnerne et langvarig forhold i den europeiske hotellsektoren.