Newsletter Sign Up

Vi gjør oppmerksom på at grunnet tekniske utfordringer er Fjord Bar & Lounge kun åpen fra 13:00 - 15:00, og har en redusert meny tilgjengelig.

Historie

Hotel Ullensvangs historie startet med en ung gutts store visjon

Hotel Ullensvang ble etablert av 14 år gamle Hans Utne. Han rodde over fjorden fra bygda Utne. Hans Utne var full av entusiasme og kjøpte tidlig en liten tomt ved bredden av fjorden, hvor han bygde seg et naust som kunne brukes som overnattingsplass for folk som skulle over fjorden

Naustet, som ble brukt som skysstasjon, hadde også en overetasje som bestod av Hans Utnes egen halmseng på loftet over rederikontoret. Etter å ha drevet skysstasjonen ett år, utvidet Hans Utne fasilitetene og skaffet seg to senger. Med dette var grunnlaget for Hotel Ullensvang lagt.

Året var 1846 og Hans var 17 år.

 

Fra 1846

Over fjorden, ved Aga, bodde den første bonden i Norge som ble stortingsmann, Johannes Johannessen Aga. Han hadde flere døtre og den yngste, Brita, ble sendt over fjorden. Først reiste hun over fjorden for å jobbe for Hans. Ikke lenge etterpå giftet de seg. Brita var da 17 år og Hans var 37. Gjennom årene ble hotellet utvidet og modernisert flere ganger.

 

I 1919 hadde bygningen desperat behov for oppussing.

Det var da 2. generasjon, Bjarne Utne og hans kone, Brita, begynte å drive hotellet. Hotellet ble splittet fra virksomheten og etablert som et eget selskap. Hotellet hadde nå 50 sengeplasser og ble et viktig stoppested for reisende i Hardanger.

Under andre verdenskrig ble hotellet brukt som aldershjem for Bergen.

Ellen Harris Utne ankom Lofthus i 1939 sammen med ektemannen Hans Utne. Hun var det første familiemedlemmet som hadde fått formell opplæring i hotelladministrasjon. Opplæringen fullførte hun i 1950, samtidig som hun oppdro fire små barn.

 

Fra 1962

I 1962 overtok Hans og Ellen Utne, 3. generasjon av familien Utne, driften av hotellet. På dette tidspunktet ble hotellet grundig pusset opp, men de gamle og tradisjonelle trekkene i bygningen ble bevart. 

Slik hotellet fremstår i dag vil man fremdeles merke familien Utne sin interesse for tradisjoner som har gått i arv gjennom flere generasjoner. 

I 1969 ble 4. generasjon Utne involvert i hotellets drift. Dette var Edmund Harris Utne og hans kone Ina Torill. I 1972 startet de sine store utvidelsesplaner.

4. generasjon Utne, gjorde Hotel Ullensvang til det det er i dag: et stort og ærverdig hotell.

 

Fra 1995

I pinsehelgen 1995 ble Hardanger musikkfestival for første gang arrangert. Stig Nilsson i Oslo Filharmoniske orkester hadde i mange år lett etter et passende sted for en festival for klassisk musikk. Hotel Ullensvang i Hardanger hadde den ideelle beliggenheten. Helt siden oppstarten har musikkfestivalen vært fullbooket hvert år. 

I 2005 ble det feiret 10-årsjubileum for musikkfestivalen. Den ble offisielt åpnet av Dronning Sonja. Til stede var også den norske statsministeren Kjell Magne Bondevik og den islandske statsministeren Asgrimson.

5. generasjon Utne, Hans Edmund Utne og hans sveitsiske kone Barbara Zanoni Utne, styrte hotellet i 2005 og drev det frem til 2021.

Sammen sørget de for at Ullensvang Bad ble bygd i 2013. Blant annet kan Ullensvang Bad skilte med en 88 meter lang svømmekanal i hagen. 

 

Fra 2021

I mars 2021 overlot familien Utne eierskapet av det ikoniske hotellet som ligger ved bredden av den verdenskjente Hardangerfjorden til de nye eierne: HIG Capital og Hamilton Hotel Partners. Sistnevnte fungerer som partner og manager av hotellet. 

Hamilton er en erfaren driftspartner som har vært aktiv i den europeiske hotellbransjen siden 2004 og har lang erfaring med å administrere store feriesteder. Hamilton har tidligere tatt over flere familieeide ferie- og overnattingssteder med suksess.

Porteføljen av hoteller som Hamilton administrerer, kapitalforvalter og/eller co-investerer i, omfatter 50 hoteller.

Hamilton er en del av Boston-baserte Pyramid Hotel Group. Hamilton investerer i partnerskap med fond rådgitt av HIG Capital, LLC ('HIG'), et ledende investeringsselskap for alternative aktiva. Sammen har partnerne et langvarig forhold i den europeiske hotellsektoren.